recept: Mákos guba, Kifőzde
Mákos guba
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

0,5 kg finomliszt,
2 dkg élesztő,
2-2,5 dl tej,
2 tojás,
5 dkg vaj,
10-15 dkg darált mák,
10 dkg porcukor,
kristálycukor, só



Fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott liszthez tedd hozzá az előzőleg 1 dl langyos tejben egy tk cukorral felfuttatott élesztőt, késhegynyi sót, egy egész tojást, és még egynek a sárgáját.
Ehhez keverj annyi cukrozott langyos tejet, hogy jó gyönge tésztád legyen. Kézzel jó erősen dolgozd ki, míg szép sima lesz és hólyagokat vet.
Ekkor részletekben gyúrj hozzá öt deka olvasztott vajat, ezzel újra simára dolgozd ki. Ne legyen puhább, mint a nokedlitészta!
Letakarva, meleg helyen kelesszed félórányit, majd sodorj belőle kétujjnyi vastag rudacskákat, ezt szeleteld fel jó éles, lisztes késsel egycentis karikákra.
Rakd le jó sűrűn kivajazott, kilisztezett tepsibe, és süsd pirosra erős lángon.
A szép pirosra sült tésztát szedd szét darabkáira, és azonmód melegen öntsd nyakon és keverd össze kb. fél liter meleg tejjel, amennyit felvesz. Porcukorral kevert mákkal alaposan megszórva tálald.
Könnyedén diós gubát is csinálhatunk belőle, mint az a képen is látszik. :-)

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: mákos guba egyszerűen
 diós guba
 kifli

Forrás: Anyám receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.01.04. Utoljára frissítve: 2008.11.16.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 23:43:12 - 1.27)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez